۱۳۹۷ شهریور ۱۱, یکشنبه

نشانه‌های چرخش سیاست اروپا و اوجگیری بحران


به‌دنبال نشست ۲روزه اتحادیه اروپا در وین، وزیران خارجه کشورهای اروپایی نوعی همسویی با آمریکا در مقابله با سیاست‌های منطقه‌یی و موشکی رژیم را نشان می‌دهند
موگیرینی، رئیس سیاست خارجی این اتحادیه، در یک کنفرانس خبری ضمن تأکید بر حفظ برجام درباره دخالتهای منطقه‌یی رژیم گفت: «ما درباره رفتار منطقه‌یی (رژیم) ایران صحبت کردیم که یک نگرانی بسیار جدی برای همه ما است و باید به آن پاسخ بدهیم. این موضوع را در جزییات مورد بحث قراردادیم».
وزیر خارجه فرانسه نیز روز پنجشنبه ۸شهریور گفت: «رژیم ایران نمی‌تواند از مذاکره بر سر ۳مسأله مهم که مایه نگرانی ما هستند، طفره برود».
ژان ایو لودریان این ۳مسأله را تعهدات هسته‌یی پس از سال ۲۰۲۵، برنامه موشکی رژیم و توقف گسترش این موشکها و همچنین نقش رژیم در منطقه خاورمیانه عنوان کرد.
وزیر خارجه فرانسه با تأکید بر لزوم جلوگیری از «تمایل سلطه‌جویانه» رژیم آخوندی در منطقه گفته بود: «نوعی تکثیر بالستیک از سوی (رژیم) ایران وجود دارد که ضمناً در خدمت شبه‌‌نظامیان نزدیک به آن نیز قرار می‌گیرد».
این موضع‌گیری‌ها نشانه دیگری از سخت‌تر شدن موضع اروپا در قبال رژیم آخوندی است و حاکی از تشدید فشارها در سیاست خارجی هم از جانب اروپا و هم از جانب آمریکاست؛ بازخورد این اظهارات درون رژیم،‌ گاهی با ابراز رضایت و خوشحالی از مواضع اروپا همراه است و گاهی هم با ابراز ناامیدی و نارضایتی.

مواضع زیگزاگی رژیم

روحانی در مصاحبه تلویزیونی خود در تاریخ ۱۵مرداد گفته بود اروپا به‌لحاظ سیاسی سنگ‌تمام گذاشت. ظریف هم ‌در ۲۹مرداد در گفتگو با رسانه‌های حکومتی گفت مواضع سیاسی اروپا خیلی خوب است و اروپا در برابر آمریکا ایستاده و قاسمی سخنگوی وزارت‌خارجه هم در برابر اعتراضات باند دیگر به اختصاص کمک تحقیرآمیز ۱۸میلیون یورویی از جانب اروپا ‌گفت که این ۱۸میلیون ربطی به بسته ندارد و به نوعی از آن دفاع کرد.
اما الآن می‌بینیم که ظریف با ابراز نارضایتی از سیاست اروپا و در واکنش نسبت به موضع‌گیری‌های اخیر اروپا تهدید می‌کند و می‌گوید ماندن در برجام تنها گزینه ما نیست.
و قاسمی هم می‌گوید:‌ «همه تلاش و کوشش همه‌‌‌جانبه ایران و دیگر قدرت‌‌‌های جهانی، با قلدری و از سر زیاده‌‌‌خواهی توسط برخی شرکای وزیر امور خارجه فرانسه و به‌سادگی در برابر عدم توانایی آنان نقض می‌‌شود. دولتمردان اروپایی هم بیشتر تاکنون به اعلام مواضع سیاسی و تکرار آنها بسنده کرده و نتوانسته‌‌‌اند در جهت ارایه تضمین‌‌‌های لازم و کافی مورد انتظار اقدام چشم‌گیری انجام بدهند».(ایلنا ۹شهریور ۹۷)

تغییر موضع اتحادیه اروپا؟

آیا این وضعیت ناشی از بالا پایین شدن مواضع اتحادیه اروپا و کشورهای اروپایی است که این طور در رژیم منعکس می‌شود؟ چون می‌بینیم که اروپا از یک طرف یک بسته مشوق ۵۰میلیون یورویی تصویب می‌کند که ۱۸میلیون آن را هم نقد پرداخت می‌کند و از طرف دیگر ابراز نگرانی موگرینی را داریم و ابراز ناراحتی وزیر خارجه فرانسه از طفره رفتن رژیم از پاسخ به سؤالات را شاهد هستیم.
این در واقع، بالغ شدن سیاست اروپاست که به هر حال در یک نقطه لاجرم می‌بایست بین آمریکا و رژیم یکی را انتخاب کند.

دست و پا زدن‌های رژیم 

این در حالی است که محمد دهقان نماینده مجلس ارتجاع گفت: عقب‌نشینی راه‌حل نیست.
دهقان گفت: ‌«آنهایی که می‌گویند عقب‌نشینی کنید ازشان می‌پرسیم خوب خواست آمریکایی‌ها روشن است آنها می‌گویند موشک نداشته باشید، نداشته باشیم خوب نداشته باشیم. جانمان که واجب‌تر از موشک، نداشته باشیم. می‌گویند در منطقه شما کاری نداشته باشید چه ربطی دارد به شما منطقه؟ اینها می‌گویند هسته‌یی می‌خواهیم چکار خوب ولش کن ما نداریم حالا چه می‌شود؟ هسته‌یی می‌خواهیم چکار؟ بابا! ا گر انصارالله یمن را که نیروهای دست بلند جمهوری اسلامی ایران در کشورهای کنار عربستان هستند هر موقع آل سعود بخواهد پررویی کند اینها سیلی جمهوری اسلامی را توی دهان آل سعود می‌زنند».

به‌سوی تعیین‌تکلیف با اروپا

به این ترتیب رژیم و اروپا یک گام اساسی به تعیین‌تکلیف مناسباتشان نزدیکتر شدند. با این تفاوت که رژیم به جای پافشاری روی موضعش، شروع به زیگزاگ زدن کرده است در حالی که اروپا در حال مشخص کردن سمت‌گیری نهایی‌اش است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر